Férfias tipusú hajhullás (AGA) II. rész

A II. részből megtudhatja, hogy pontosan mi okozza a férfias típusú hajhullást (AGA-t), hogyan osztályozzák a kopaszságot és, hogy milyen valóban hatékony szerekkel fordítható vissza, állítható meg a kopaszodás.

Fussunk egy kötelező kört, mert ugyebár arról még nem írtunk, hogy pontosan mi is okozza a férfias típusú hajhullást (AGA-t). Akik ismerik a történetet, nyugodtan átugorhatják a következő bekezdést.

Mi okozza az AGA-t, mitől hullik a hajam?

Téves az a feltételezés mely szerint a magas tesztoszteron szint okozza a férfias típusú kopaszodást. A kiváltó ok a tesztoszteron (T) dihidrotesztoszteronná (DHT) alakulása, amiért az 5-alfa-reduktáz enzim a felelős. A fejtetőn, homlokon, halántékon lévő hajhagymák dihidrotesztoszteron (DHT)  érzékenyek és a DHT hatására idővel elvékonyodnak, miniatürizálódnak végül teljesen eltűnnek, miközben a hajhullás is felgyorsul, mert a hajszálak anagén fázisa (növekedési fázis) egyre rövidebb lesz szintén a DHT miatt. Leegyszerűsítve:

T -> 5-alfa-reduktáz enzim -> DHT -> AGA

Tehát a kopaszodás visszafordítása/megállítása az 5-alfa-reduktáz enzim blokkolásával vagy a DHT "eltüntetésével" lehetséges. A tesztoszteron csökkentése, blokkolása nem jó megoldás, mert létfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez. A megoldás két bekezdéssel lejjebb olvashaó majd.

Az AGA "osztályozása", a Norwood skála

Az AGA mértékét a Norwood skálán szokás osztályozni, melyet a skálát megalkotó professzorról, Dr. O'Tar Norwood-ról neveztek el.

1. kép: Norwood skála

Norwood 2-es állapotot a kezdődő kopaszodás, a tipikusan a homlok kétoldalán  visszahuzódó haj és a megjelenő kis háromszögek jellemzik. A másik véglet pedig a Norwood 7-es állapot, amelynél már csak oldalt és hátul van haj, úgynevezett patkó alakban, a fejtetőről és a többi helyről már teljesen kihullott. A megmaradt patkóalakú haj már nem is fog kihullani, mert ezeken a részeken nem DHT érzékenyek a hajhagymák. A skála két végpontja között számos méretű és fajtájú AGA lehetséges. Az "A" betűs Norwood-oknál fokozottan az elülső zonában hullik a haj (homlok, halánték), míg a "V" betűseknél fokozottan a hátulsó zonában, a vertexben. Ahol csak szám szerepel, ott elöl, hátul kb. egyenletes a hullás. Ha valaki Norwood 3-4 körül jár mindenképp érdemes még minoxidil tartalmú topical szerekkel (külsődleges szerekkel), esetleg finasteride tartalmú gyógyszerekkel próbálkoznia. Norwood 5-nél már inkább csak hajbeültetéssel együtt érhető el jó eredmény. Ha viszont valaki hajbeültet mindenképp érdemes topical szereket használni, mert a hajbeültetéstől a még megmaradt hajszálak nem fognak megmaradni, csak az átültetettek és hát nem túl esztétikus látvány, ha az átültetett hajak mind megmaradnak a régiek meg fokozatosan kihullanak... Norwood 6-7 körül már a hajbeültetés + topical szerek + finasteride kombó se tud igazán látávnyos eredményt elérni, sok plasztikai sebész vissza is utasítja a műtétet ilyen előrehaladott kopaszodás esetén. A tanulság, hogy érdemes minél hamarabb megelőzni a kopaszodást, olyan hatékony szerekkel, amelyekkel visszafordítható, vagy teljesen megállítható a kopaszodás folyamata.

Milyen valóban hatásos szerekkel fordítható vissza, állítható meg  a kopaszodás, a hajhullás?

Akkor jöjjön a lényeg. Három nagyobb csoportba soroljuk az AGA ellen hatásos készítményeket:

I. csoport: A bizonyítottan leghatásosabb szerek, amelyeket az FDA (az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal) is jóváhagyott. Ide két készítmény tartozik, az 5%-os minoxidil és a finasteride tartalmú szerek.

5%-os minoxidil

A minoxidilt eredetileg, vérnyomáscsökkentőnek fejlesztették ki, s használata során derült ki, hogy jelentős hajvisszanövést eredményez. A 2%-os verziója gyenge, maximum a hajhullás megállítására alkalmas, az 5% fölötti verziók, a 12,5%-os, 15%-os minoxidil pedig semennyivel se hatásosabbak, mint az 5%-os. Az 5%-os minoxidlt tartalmazó szerek tehát a leghatékonyabb topical (külsőleg használatos) szerek. Átlagban 3-4 hónap használat után már jól látható az eredmény, de van akinél csak 6-8 hónap után jelentkezik a hajvisszanövés. A használók 80%-ánál  fordítja vissza vagy legalább állítja meg a kopaszodást. A használok egy kis részénél az első pár hétben shedding (fokozott hullás) történhet, de ettől nem kell megijedni, ez hamar megszűnik és erősebb, egészségesebb haj nő vissza a kihullott helyére.

2. kép: 5%-os minoxidil (Rogaine hab) eredmény 6 és 9 hónap után (az első kép a 0. hónap)

Több fajtája van az 5%-os minoxidilnek. A folyadék alapú minoxidilek közül a Kirkland az egyik legismertebb márka, hatékony  és olcsó ára miatt. A hab alapú minoxidilek legismertebb és egyetlen márkája a Rogaine hab, amely rendkívül gyorsan (2 perc) és hatékonyan szívódik be.

   

3. kép: Kirkland Minoxidil és Rogaine Hab

A legtöbb 5%-os minoxidilt tartalmazó szerre az van írva, hogy csak a vertexben hatásos, de ugyanúgy működik a fej többi területén is (homlok, halánték).

A terméket folyamatosan kell használni, mert különben visszaáll a használat előtti állapot. Napi kétszeri használat szükséges (reggel, este) a kívánt eredmény eléréséhez.

Az 5%-os minoxidilt tartalmazó készítmények használatáról részletesebben, különböző tippek-trükkök, majd egy későbbi cikkünkben lesz szó.

Finasteride

A másik készítménycsoport a finasteride tartalmú vény köteles gyógyszerek. A finasteridet eredetileg prosztatamegnagyobbodás ellen fejlesztették ki és azt tapasztalták, hogy az ezzel kezelt betegeknél hajvisszanövés történt. Ennek oka az, hogy a finasteride 5-alfa-reduktáz-gátló, így megakadályozza, hogy a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná alakuljon.

Hátránya a finaszteride tartalmú gyógyszereknek, hogy vénykötelesek és itthon csak 5mg-os formában kaphatóak, amit negyedelni kell, hogy ne adagoljuk túl a készítményt. Szintén hátránya, hogy elég sok mellékhatás jellemzi a szedését: libidó csökkenése (szexuális vágy csökkenése), gyengébb erekció, stresszérzékenység, gynecomastia (nőies mellnövekedés férfiaknál; nagyon ritka). Ezez a mellékhatások természetesen nem minden szedőnél jelentkeznek, de sokkal gyakoribbak, mint ahogy a finasteriddel kapcsolatos kutatások állítják. Minél régebb óta szedi valaki, annál valószínűbb, hogy valamelyik mellékhatás jelentkezik, a stresszérzékenység és a libidócsökkenés a leggyakoribb.

4. kép: 5mg finasteridet tartalmazó tabletták

II. csoport: Bizonyítottan hatásos szerek, amelyek nagyszerű kiegészítők az 5%-os minoxidil és/vagy finasteride mellé. Ezek: Saw Palmetto, Cink, Biotin, Omega-3.

Saw Palmetto

"Az amerikai indiánok régóta használják a fűrészpálma (Saw palmetto) gyümölcsét és gyökerét különféle, a vizeletkiválasztó rendszert érintő betegségben. Mára igazolt, hogy a beta-sitosterol tartalma gátolja az 5-alfa reduktáz aktivitását, és más hatóanyagai pedig gátolják a dihidrotesztoszteront a receptorhoz való kötődésében. A szer ezért alkalmas mind prosztata megnagyobbodás, mind hajhullás kezelésére. Tulajdonképpen általában, amit hatásosnak találnak prosztata megnagyobbodás megelőzésére/kezelésére, az hellyel-közel hatásos a hajhullás kezelésére is."1

5.kép: Saw Palmetto a természetben

A Saw Palmetto másnéven fűrészpálma csökkenti a tesztoszteron DHT-vá alakulását az 5-alfa-reduktáz enzim blokkolásának köszönhetően. Mint köztudott a DHT felelős a férfias típusú kopaszodásért és az időskori prosztatamegnagyobbodásért is. Tehát a Saw Palmetto egy természetes DHT blokkoló, ami csökkenti vagy teljesen megállítja a hajhullást. Nagyszerű alternatívája lehet a finasteride használatának, mert ugyanazon az elven működik, viszont szinte nulla az esélye bármilyen mellékhatásnak is.

A fűrészpálma termése az amerikai indiánok hagyományos gyógyszere, a mai napig. Gyakori éjszakai vizelést, heregyulladást, impotenciát, prosztata-gyulladást és csökkent libidót gyógyítanak vele. A fűrészpálma jótékony hatását számtalan tudományos kutatás bizonyítja az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. A fűrészpálma tehát egyike a természet legjobb és legbiztonságosabb gyógyszerének férfiak számára, mely azontúl, hogy növeli a potenciát és a vitalitást, nagyszerű természetes szer a hajhullás csökkentésére.

Összefoglava a Saw Palmetto (fűrészpálma) hatékony:

 • jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) ellen
 • hajhullás ellen
 • libidó növelésére (szexuális vágyfokozó, potencianövelő)
 • húgyúti problémák ellen, főleg férfiaknál
 • köhögés ellen,
 • asztma ellen
 • bronchitis ellen
 • menstruációs fájdalmak ellen
 • medencegyulladás ellen
 • sterilitás ellen

Cink

Azontúl, hogy nagyon jó hatással van az imunrendszerre, szintén DHT csökkentő a Saw Palmettohoz hasonlóan. Használata esetén kulcsfontosságú, hogy eltaláljuk a megfelelő mennyiségű adagot. Ha túl alacsony dózisban visszük be a cinket (napi 5-10 mg), ami a legtöbb "kommersz" vitaminkészítményben vagy kifejezetten cinkkészítményben van, akkor semmilyen jelentős változást nem fogunk tapasztalni. Ha túl nagy mennyiségben visszük be a cinket (napi 40-50 mg), akkor rövidtávon jelentősen lecsökkenhet a hajhullásunk, de pár hét után mégerősebben fog hullani a hajunk. Az optimális megoldás az arany középút: napi 20-25 mg és tartósan le fog csökkeni a hajhullásunk. "A" vitamin szedése ajánlott mellé, mert segíti a szintézisét a szervezetbe.

6.kép: Cink tabletták

Továbbá nagyszerű libidó növelő és az alvást is segíti!

Összefoglava a közepesen-magas dózisú cink (napi 20-25 mg) hatékony:

 • hajhullás ellen
 • libidó növelésére (szexuális vágyfokozó, potencianövelő)
 • menstruációs fájdalmak ellen
 • immunrendszer erősítésre
 • álmatlanság ellen
 • acne (pattanások) ellen

Biotin

A biotin vízben oldódó vitamin. H-vitaminnak is szokták nevezni. Fehérje, szénhidrát, koleszterin anyagcserében tölt be fontos szerepet. Nagyon jó hatással van a hajra és a körmökre. Megerősíti, megvastagítja a meglévő hajat, ráadásul gyorsítja a haj növekedését. Nem lehet túladagolni, mert vízben oldodó vitamin.

Összefoglava a biotin hatékony:

 • hajhullás ellen
 • hajvékonyodás ellen
 • bőr és ajkak gyulladása ellen
 • libidó növelésére (szexuális vágyfokozó, potencianövelő)
 • lehangoltság ellen
 • étvágytalanság ellen
 • vérszegénység ellen

Omega-3

Az Omega-3 halolaj mostanában nagyon divatba jött táplálékkiegészítő, és nem véletlenül. Mindenki ismeri jótékony hatását a szívre és érrendszerre, de emellett számos rendkívül jó hatása van, többek között a hajra. Gyulladáscsökkentő és vérkeringésserkentő ezáltal javítja fejbőr vérellátását, gátolja a hajhullást. Mindezt magas EPA és DHA zsírsav tartalmának köszönhető. Az eszkimók magas halfogyasztásuknak köszönhetően viszik be ezeket a nagyon hasznos zsírsavakat szervezetükbe, és emiatt nincsen köztük szív- és érrendszeri megbetegedés és más civilizációs betegségek.

7.kép: Omega-3 halolaj kapszulák

Összefoglava az Omega-3 halolaj hatékony:

 • hajhullás ellen
 • szív- és érrendszeri problémák ellen
 • izületi problémák ellen
 • pikkelysömör ellen
 • fejfájás ellen
 • gyulladásos megbetegedések ellen
 • acne (pattanások) ellen

 

A következő cikkünkben a III. csoportról is szó lesz, melynek elemei nem annyira hatékonyak a hajhullás ellen, mint az I. és II. csoport, de azért fontosak. Továbbá szó lesz az egészséges életmódról és táplálkozásról, melynek fontosságát sokan méltatlanul elhanyagolják.

Források

1. Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás

Végül pedig kijelentjük, hogy cikkünk nem tudományos műnek, kutatásnak íródott, hanem egy egyszerű cikknek, ami viszont sokat segíthet, azoknak a tájékozódásában, akik szeretnének eligazodni a férfias tipusú kopaszodás (Androgén Alopécia (AGA)) rengetegében. Továbbá kijelentjük, hogy a cikk nem helyettesít semmilyen szakszerű dermatológiai véleményt! Szeretnénk kiemelni a szakszerű szót!