Férfias típusú hajhullás (AGA) I.rész

Hazánk még mindig a sarlatánok és boszorkányok országa... legalábbis ami a férfias típusú hajhullás (Androgén Alopécia (AGA)) kezelését illeti. A cikk elmondja, hogy milyen hibákat követhetünk el, milyen hatástalan termékeket próbálhatunk ki és milyen fölösleges köröket futhatunk le, mielőtt a bizonyítottan hatékony szereket kezdjük el használni. Továbbá arról is szó lesz, hogy miről ismerhetjük fel, hogy férfias típusú hajhullásunk van. Ha sok időt és pénzt akar spórolni olvassa el cikksorozatunk I. részét!

 

Az emberek még mindig a különböző itthon gyártott cseppekkel, szeszekkel próbálkoznak. De el kell áruljuk, hogy  ezeknek a "szereknek" a hatása a 0-val egyenlő AGA (Androgén Alopécia - Férfias Típusú Hajhullás) esetén. Ha valakinek használnak az is sokkal inkább a placebo hatásnak köszönhető, mint a benne lévő hatóanyagoknak. Az emberek nagy része fantasztikusan "beizgul" a TERMÉSZETES (marketing) kulcsszóra és úgy gondolja, hogy ami természetes az csak egészséges és hatékony lehet. Pedig az, hogy természetes még nem egyenlő azzal, hogy egészséges, gondoljunk csak a különböző  ópiát származékokra vagy a gyilkos galócára. A természetben ugyanúgy megtalálhatóak a káros dolgok, mint az úgynevezett mesterséges vagy szintetikus anyagokban. De a különböző csoda cseppek és szeszek esetén nem is ezzel van a probléma, tehát valóban nem károsak és mellékhatásuk sincs, (hacsak azt nem számítjuk annak, hogy havi 3-4 ezer forinttal megrövidítnek minket mindenfajta pozitív eredmény nélkül), hanem hatásuk sincs. Ugyanis az AGA (Androgén Alopécia) annyira erősen kódolt a génjeiben a kopaszodó/kopasz férfi populációnak, hogy azon néhány csodanövénynek kikiáltott gazból kivont hatóanyag nem fog csodát tenni. Tehát hiába locsoljuk a fejünket csalán, hagyma, csipkebogyó kivonatokkal liter számra, nem fogunk érdemleges eredményt elérni. Ezek a termékek maximum kiegészítő termékként jöhetnek szóba valamilyen komolyabb férfias típusú hajhullás elleni szer mellett (az egyetlen hatékony, természetes alapú hajhullás elleni készítmény a Saw Palmetto, erről majd egy későbbi cikkünkben lesz szó, illetve ide sorolható még pár vitamin és táplálékkiegészítő: C-vitamin, B-vitamin, biotin, cink, halolaj). Mik ezek a komolyabb és valóban hatásos szerek? Erről is mindjárt szó lesz, de előbb definiáljuk a férfias típusú hajhulllást.

Mi is az a férfias típusú hajhullás?

Angolul Male Pattern Baldness (MPB), latinul Androgén Alopécia (AGA). Mi a továbbiakban az AGA rövidítést fogjuk használni (1. kép). Ez az a típusú hajhullás, amiben a férfiak 95%-a szenved... igen Te/Ön is. Honnan lehet felismerni? Tipikus formája az elöl két oldalt megjelenő háromszögek, amelyek egyre inkább nagyobb teret vesznek el a hajas fejbőrből, ezzel egyidejüleg a vertex (korona) részen is elkezd ritkulni a haj, majd a két terület egyre inkább összeér és az egész fejtetőre kiterjed a kopaszodás, míg a legvégén csak oldalt és hátul marad meg a haj (patkó alakban), de a fejtetőröl teljesen kihullik. Sokfajta variáció lehet, tehát előfordulhat, hogy valaki a hátsó vertex részen kezd el előbb erősen kopaszodni, de az elülső részen viszonylag nagyobb mennyiségben megmarad a haj (pl. Zinedine Zidane 2. kép), de ez ugyanúgy AGA. Szintén AGA, amikor egyenletesen ritkul meg az egész fejtetőn a haj, ez az úgynevezett diffúz AGA. És persze lehetnek kombinációk is pl: háromszög kialakulás + diffúz hajvesztés, de ez ugyanúgy AGA (3. kép). Amikor nem csak a fejtetőn, hanem oldalt vagy hátul történik kopaszodás, abban a zónában, ami még a teljesen kopasz embereknél is megmarad, na az ami nem AGA. Nem AGA-ra példa az Alopécia Areata (ARA)(4. kép), az úgynevezett  foltos hajhullás de cikkünknek nem témája ez a hajbetegség.

1. kép: Tipikus férfias típusú kopaszodás (Androgén Alopécia(AGA)) előrehaladott stádiumban (ami neked van, ha nem is ennyire előrehaladott állapotban)

      

2. kép: Zinedine Zidane feje tetején jól látható az AGA a vertex részen

3. kép: Szintén tipikus AGA. Kis háromszögek elől plusz középen diffúz hullás.

4. kép: Alopéci Areata (ami neked nincs)

Szintén az átverés kategóriába tartoznak a különböző hajdiagnosztikával foglalkozó cégek (mikrokamerás hajdiagnosztika stb.), ahol méregdrága áron átvizsgálják az ember fejbőrét (sokszor 10.000 Ft-okért!), és megállapítják, hogy valóban hullik a haja(d) és egyből előkerül valami csodasampon is, szintén aranyáron, ami tutibiztos megállítja a hullást.

Dermatológushoz érdemes elmenni, de csak akkor ha valami felvilágosult, általában fiatalabb korosztályba tartozó orvost ismer az ember. Ha valami begyepesedett 60-as 70-es orvost fog ki az ember, akkor rosszabb esetben hallunk majd egy szerinte nagyon eredeti viccet:"Tudja mi állíthatja meg a hajhullást? A padló!" , amin mi nem tudunk annyira őszintén nevetni, vagy jobb esetben felírja az Alpicort-F nevű készítményt, ami már 20 éve se volt hatákony a férfias típusú hajhullásra... most se az...

Továbbá elmehetünk különböző gócvizsgálatokra, meg vérképet csináltathatunk, ha sok pénzünk és mégtöbb időnk van fölösleges köröket futni. Egy jó szakember a fejtetőre nézve meg tudja mondani, hogy ez AGA vagy sem. De higgye el/hidd el Önnek/Neked is AGA-d(-ja) van!

A következő részből megismerheti majd a Norwood skálát amin az AGA-t szokás rangsorolni (a kopaszodás mértékét), és ismertetjük azokat a készítményeket, amelyekkel sikeresen vehető fel a harc az AGA ellen, sőt a folyamat vissza is fordítható! Cikksorozatunk hamarosan foytatódik!

   


Végül pedig kijelentjük, hogy cikkünk nem tudományos műnek, kutatásnak íródott, hanem egy egyszerű cikknek, ami viszont sokat segíthet, azoknak a tájékozódásában, akik szeretnének eligazodni a férfias tipusú kopaszodás (Androgén Alopécia (AGA)) rengetegében. Továbbá kijelentjük, hogy a cikk nem helyettesít semmilyen szakszerű dermatológiai véleményt! Szeretnénk kiemelni a szakszerű szót!